PARZYZIÓŁKO

 

Za oknem widać już pierwsze oznaki jesieni. To czas w sam raz na ciepłą herbatę. Może być miętowa, można dodać do niej imbir, a jeśli brakuje nam pomysłów i wiedzy na temat innych ziół czy przypraw – warto sięgnąć po porady profesora Parzyziółko.

Ta niewielka książeczka autorstwa Doroty Wojciechowskiej-Danek stanowi świetny wstęp do zgłębiania tajemnic zielarstwa. Początkujący adept tej wielce przydatnej nauki będzie miał okazję przeczytać o dwudziestu gatunkach roślin (np. o imbirze, rumianku, mniszku). Każda z nich została opatrzona szczegółową ryciną, nazwą polską i łacińską, krótkim opisem zastosowania oraz dodatkowymi ciekawostkami, które zadziwią nawet dorosłego czytelnika. Czy wiedzieliście na przykład, że w wierzeniach nordyckich rumianek był uważany za boski dar od Słońca, a goździki w starożytnym Rzymie ceniono bardziej niż złoto? Bazylia chroniła przed spojrzeniem bazyliszka, a pieprz był początkowo stosowany tylko na królewskich stołach. Profesor Parzyziółko przedstawia zastosowanie ziół i przypraw (medycyna, kosmetyka, kuchnia) oraz tłumaczy czym różni się napar od odwaru i maceratu. Nie zabrakło również przepisów (m.in. na cynamonowe ciasteczka, lawendowe kulki do kąpieli…), a na końcu znajdują się porady dotyczące uprawy roślin (sadzenie i wysiewanie). Na kilku stronach pojawia się postać profesora, a dodatkowe ilustracje uatrakcyjniają całą publikację. Książeczka została pięknie wydana. Ma niewielki podłużny format, twardą oprawę, szyty grzbiet i zakładkę-wstążeczkę.

Dzieło profesora Parzyziółko nie jest zbyt obszerne, ale może z powodzeniem stać inspiracją do tworzenia własnego zielnika i poszerzania wiedzy o leczniczych roślinach. Przyda się nie tylko w domu, ale również na spacerze. Tajemnice świata ziół i przypraw czekają na odkrycie. Polecamy!

Parzyziółko

Tekst i ilustracje: Dorota Wojciechowska-Danek

Wydawnictwo: Tadam

Liczba stron: 84