NAUKA. TO LUBIĘ

 

Ta książka wciągnęła mnie totalnie! Pochłonęłam ją w dwa dni i mogę z pełnym przekonaniem polecić ją zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Doktor Tomasz Rożek zaprasza nas w niesamowitą podróż po wszechświecie. Od atomów po bezmiar kosmosu, krok po kroku zanurzamy się w kolejne naukowe zagadnienia i znajdujemy odwiedzi na pytania, które zawsze chcieliśmy zadać. Lekka formuła tej publikacji pozwala zrozumieć nawet najbardziej skomplikowane procesy, jakie zachodzą na naszej planecie. Po zakończeniu lektury pozostają zachwyt nad mechanizmami, które sterują całą materią, oraz głód nowej wiedzy.

Nowe wydanie książki Nauka. To lubię spodoba się czytelnikom 9+. Górna granica nie istnieje. Nie myślcie bowiem, że jest to publikacja tylko dla dzieci. Dorośli również sporo się z niej nauczą. Wachlarz dziedzin, między którymi krążymy w trakcie czytania, jest przeogromny. Od ludzkiego ciała, poprzez świat przyrody, kończąc na kosmosie – wraz z dr Tomaszem Rożkiem zaglądamy w każdy zakamarek, aby poszerzyć naszą wiedzę. Dowiadujemy się, dlaczego pomidor jest czerwony. Przy okazji poznajemy zależności między falami świetlnymi, ludzkim okiem i mózgiem. Po omówieniu tego tematu, zagłębiamy się w kolejne ciekawostki (wiecie, czym jest synestezja?), następnie przysłuchujemy się rozmowie dwójki dzieci z Profesorem, a na końcu otrzymujemy gotowy przepis na fascynujące eksperymenty. W ten sposób zbudowany jest każdy rozdział tej publikacji. O ile część stricte naukowa skierowana jest do nieco starszego czytelnika (przynajmniej 9+), o tyle niektóre ciekawostki, dialogi między Zuzią, Jankiem i Profesorem oraz eksperymenty powinny spodobać się już siedmiolatkom (testowane na moim starszaku).

Jak działa ucho? Czy ryby rzeczywiście „nie mają głosu”? Czy w naszym świecie może zabraknąć energii? Dlaczego na Wenus jest cieplej niż na pierwszym od Słońca Merkurym? Ile prawdy jest w powiedzeniu „częste mycie skraca życie”? Jak zrobić dziurę w wodzie? Co to jest menisk wypukły? W jaki sposób znajomość fizyki i chemii przydaje się w kuchni? Kto posiada najwięcej „genu goryczy”? Z czego słynie kapusta? Czy doświadczenie zdobyte w piaskownicy może przydać się na Marsie? Dlaczego wydmy śpiewają? Jakie tajemnice skrywa jądro Ziemi i co wprawia kontynenty w ruch? Prawda, że sporo tych pytań? To tylko niewielka część tego, co znajdziecie w naukowej nowości z wydawnictwa Wilga. Wgryzając się w kolejne zagadnienia otrzymacie odpowiedź na pytanie, czy w Polsce występują trzęsienia ziemi. Dowiecie się, jak powstało Morze Śródziemne. Zapętlicie się w czasie i odkryjecie znaczenie sekundy. Poznacie zegar pulsarowy z Gdańska oraz sposób, w jaki naukowcy sfilmowali elektron! Dzięki wskazówkom dr Rożka skonstruujecie swój własny zegar słoneczny, kompas, poduszkowiec i wyhodujecie najprawdziwsze kryształy. Zaspokoicie ciekawość dzieci, dając im odpowiedź na pytanie „dlaczego samoloty latają?”. Poszybujecie w chmury i odkryjecie tajemnice piorunów (czy mogły one przynieść życie?) oraz bajecznie symetrycznych płatków śniegu. Zafascynujecie się historią „słonecznego kamienia” wikingów oraz relacją z tego, co działo się po Wielkim Wybuchu. Prześledzicie schematy konstrukcji maglevów – „latających pociągów” i dowiecie, skąd wziął się Księżyc. Na koniec będziecie obserwować bezwzględne oblicze kosmosu (dlaczego kosmonauci na stacjach kosmicznych mają problemy ze snem, jedzeniem i codziennymi czynnościami?).

Nauka. To lubię to fascynująca i niezwykle obszerna książka, którą można przeczytać za jednym zamachem („od deski do deski”) lub rozgryzać po kawałku poszerzając tematy w niej zawarte o własne poszukiwania i doświadczenia. Jeśli po zakończeniu lektury będziecie czuli głód wiedzy – zaglądnijcie na vloga dr Tomasza Rożka – Nauka. To Lubię, jego stronę internetową lub fanpage. Życzymy Wam wspaniałej podróży w świat nauki i wielu niesamowitych odkryć!

 

Nauka. To lubię

Tekst: dr Tomasz Rożek

Wydawnictwo: Wilga

Liczba stron: 320